Low carb przepis na kalafiorowe risotto z kurczakiem

Odchudzasz się i nudzą Ci się już sałatki?
Przedstawiamy przepis na niskowęglowodanowe risotto z kalafiora.
Dlaczego risotto z kalafiora? Kalafior zawiera niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu jest doskonałym warzywem na diecie redukcyjnej.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
- 500 g piersi z kurczaka lub omlet serowy Mix & Slim
- 1 puszka groszku i marchwi
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki, powoli miksujemy do konsystencji ryżu.
Drobno posiekaj cebulę i pokrój pierś z kurczaka w paski. Podsmaż cebulę, dodaj makaron i podsmaż mieszankę. Dodaj sól, pieprz, zalej i gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
Dodaj „ryż z kalafiora”, czosnek, mieszaj przez około 10 minut, aż kalafior będzie chrupiący i miękki w środku.
Nasza wskazówka: Zamiast piersi z kurczaka możesz do risotto dodać nasz omlet serowy. Wystarczy pokroić w paski i wymieszać z ryżem kalafiorowym.
Smacznego